Ingyenes parkolás ügyfeleinknek Tovább

2023. február
h k s c p s v
« már    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Kullancsveszély

kullancs 6

A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a leggyakoribb hazánkban. Erdőkben túrázgatva vagyunk legjobban kitéve veszélynek, de az otthoni gyepszőnyegben is megbújhat az apró bogár. Többféle betegséget terjeszthet. A kullancs encephalitis egy kullancs által terjesztett vírus okozta agyvelő és agyhártyagyulladás (Früh Sommer Meningo Encephalitis), mely magas lázzal, izommerevséggel járhat és azonnali kórházi beavatkozás nélkül halálos is lehet. A kullancs encephalitis-re van védőoltás. A 99%-os védettséghez három oltásra van szükség és így 5-10 évig védettek vagyunk. A másik leggyakoribb betegség, amit kullancs terjeszt a lyme kór (Lyme borelliosis amit a Borelia Burgdorferi nevű baktérium okoz). Ez ellen antibiotikumok vannak, de időben el kell kezdeni a szedését, ha a tünetek megegyeznek a leírtakkal. Az első jelentkező tünet a jellegzetes csípés helyén megjelenő gyűrű alakú kiütés. Ezt követi az izületi gyulladás, izületi fájdalom, majd a zavart állapot. Ritkábban előforduló betegség a Nantucket-szigeti láz vagy babéziózis, mely az USA-ban fordul elő és kutyákat veszélyeztet, illetve a tularémia vagy nyúlpestis, ami antibiotikumokkal jól kezelhető.

Különösen az április-július közötti időszak veszélyes, de a fertőzés lehetősége sajnos folyamatosan fennáll. A kullancs leginkább a nedves időszakot kedveli. Tévhit, hogy a fákról hullik ránk. Leggyakrabban erdők páradús aljnövényzetében szeret, ahonnan könnyen átkerül testünkre akár a ruházatunkon keresztül. Ezért fontos a zárt öltözködés, ami annyit jelent, hogy a zokniba gyűrjük be a hosszú nadrágot, nadrágba gyűrjük be a felső ruházatot. (Rövid nadrágban meg ne túrázzunk erdőben:)) Nem árt a sapka, nem mondom, hogy kesztyűt húzzunk tavasszal, de éppen ezért a védekezésnél még fontosabb a nap végén történő tüzetes test szkennelés. Tetőtől talpig át kell néznünk bőrünket nem lelünk e egy apró fekete anyajegyszerű bogarat testünkön. Ha igen még nincs veszély. Van úgy 6-8 óránk amíg a kórokozó bekerül a véráramunkba. Táplálkozásuk során a felvett folyadékból vizet juttatnak vissza szervezetünkbe, és ez a visszafelé irányuló áramlás teszi lehetővé a kórokozók véráramba jutását.

Ha megvan a kullancs kis csipesszel érdemes kihúzni. Ne nagyon higgyünk népi praktikákban, mint például, hogy kábítsuk el előtte a kullancsot, hanem csak a szakmai leírásokban. Jó minőségű csipesz kell hozzá, és csavaró mozdulattal kell eltávolítani.

A Polybé és a riasztóspray-k a védekezésben nem mindig válnak be. Ezekre ne hagyatkozzunk. Erdőben a zárt ruházat, a nap végi ellenőrzés és a csipesszel történő kullancs eltávolítás hármasa a legfontosabb.

WGM

ingyenes parkolás

Gyógyszertárunk a vásárlás idejére INGYENES PARKOLÁST biztosít ügyfeleinek.
A parkolóba való behajtás a Szent László és a Dob utca felől lehetséges.

Parkol1Parkol3Parkol2

akciók

balranyilFriss akciókat talál az “akciók” menüpont alatt.
Aktuális akcióinkról folyamatosan értesülhet Facebook oldalunkon! Kérjük kattintson a bal oldali mezőben a “Tetszik” gombra!