Ingyenes parkolás ügyfeleinknek Tovább

2023. február
h k s c p s v
« már    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

homeopátia

homeopatia kép3

A homeopátia (a görög ὅμοιος, hómoiosz = hasonló és πάθος, páthosz = szenvedés, kór szavak összetételéből) vagy hasonszenvi gyógymód alternatív gyógymód, melyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. A homeopaták nézete szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, melyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól. Akkor mi az, ami hat ezekben a szerekben? A homeopátia híve szerint a bevitt energia, vagy inkább az információ. Ezek az állítások a tudomány mai állása szerint nem vagy legalábbis nagyon magas költségekből bizonyíthatóak (talán ha minden klinikán lenne egy részecskegyorsító…:)) Mindenesetre számtalan olyan dolog van a világban, amit évtizedeken keresztül működik (tapasztalati úton) és a hatásmechanizmus bizonyítására csak jóval később, az emberiség egy fejlettebb technikai szintjén kerül sor. (az Aspirin erre jó példa) Ma már persze sejtik, hogy a homeopátiás szerek működésének leírásához kevésbé farmakológiai és biokémiai háttér kell, mint inkább fizikai ezen belül kvantummechanikai. A homeopátiában a tüneti hasonlóság és az ez alapján történő gyógyítás illetve az atomoknál kisebb részecskék furcsa viselkedése (hogy egyszerre több helyen is vannak, fittyet hányva a térre és időre ill. hogy inkább hullám természetűek, ha megfigyeljük őket, akkor viszont inkább részecskék stb.) közötti kapcsolat jelenthet némi kiindulópontot a jövő kutatásaiban. Végső soron a mi tudatunk (ami hullám, ugyanúgy ahogy az anyag is lehet nagyon kis mérettartományban hullám) is befolyásolja ezen a szinten a történéseket, ami pedig a „placebo faktort” erősíti a magyarázatokban. Erre viszont rácáfol az, hogy állatokat is gyógyítnak homeopátiával (pedig ő aztán nem tudja, hogy mit kap). Ezekből látszik pró és kontra, hívek, és nem hívek, az emberek két táborra szakadtak. Saját véleményem, hogy az ismeretlen előtt bölcsen meg kell állni, ha működik. Nem árt figyelni arra, hogy “ne árts”. Ez a gyógyítás nem árt, nem lehet túladagolni és nincsenek mellékhatásai.

A homeopátia olyan gyógykezelési mód, mely klinikailag alkalmazza a hasonlóság jelenségét és mely kis-, vagy infinitezimális dózisokban használja a gyógyszeranyagokat. (ugyanazon dolgok, melyek kiváltották a betegséget meg is gyógyítják azt). A homeopaták a beteggel konzultálva feltárják fizikai és lelki állapotát, majd ennek megfelelően választják ki a gyógymódot.

Kísérletekben igazolta Hahnemann a Hippokratészi (hasonlót hasonlóval gyógyítani) tanokat. Hahnemann megfigyelései alapján a beteg emberek betegség tünetei és adott anyag által egészséges emberben kiváltott hasonló tünet a kapcsolat, ami alapján adott betegség tüneteit megfelelő szerrel lehet gyógyítani. A megfigyelések beigazolódtak, mert a hasonló tüneteket kiváltó, de nagy hígításban beadott szer a tünetek enyhülését hozta. (az ókori görög megfigyelés beigazolódott). A homeopátiás gyógyítás alapja tehát megismerni a beteget (személyiségjegyek, alkat) amire megfelelő alkati szert kell adni, illetve a megjelenő akut betegség tüneteire is megfelelő szert adni.

A homeopátia placebo hatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai tények nem támasztják alá. Legalábbis a mai tudományos (bizonyítékokon alapuló, kettős vak klinikai kipróbálásokon átesett gyógyítás szerint) ismereteink alapján és a nyugati orvoslás módszerei alapján végzett vizsgálatok szerint. (A homeopátiás szert gyártó cégek persze végeznek adott betegségcsoportokon placebo kontrollált vizsgálatokat, de ezt persze a gyógyszergyártó konszernek nem ismerik el. (talán mert nem független a vizsgálat, van egyáltalán független vizsgálat?)) A köznapi homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen, és alapvető tudományos elveket sért, legalábbis a homeopátiában nem hívők szerint.

A homeopátiát Samuel Hahnemann (1755–1843) német orvos, kémikus alkotta meg 1790 és 1843 között. Hahnemann az akkoriban a malária gyógyítására sikerrel alkalmazott kininnel kísérletezve azt figyelte meg, hogy egészséges embereken a szer ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a betegség maga. Következtetése az volt: similia similibus curantur, azaz „hasonló hasonlót gyógyít”, ami a mai napig a homeopátia első és legfontosabb elve maradt. Úgy találta, hogy ha egy szer nagy mértékben betegségtüneteket vált ki egy egészséges emberen, az kisebb mennyiségben gyógyító hatású lehet. Hahnemann feltételezte, hogy paradox módon, minél kevesebb a hatóanyag a szerben, annál erőteljesebb a hatása. Ezért sokszorosan hígította a hatóanyagokat, illetve tapasztalatai alapján bevezetett egy dinamizálásnak vagy potenciálásnak nevezett eljárást is, ami lényegében mechanikai rezgetést, rázást-ütögetést jelent.

A homeopáthiás gyógyszerek hatása nem a hagyományos anyagi szinten működnek. A rázással energiát, információt juttatunk be a vízzel, alkohollal hígított oldatba. Sejtik, hogy mivel a víz különböző (végtelen sokféle) módon tud kristályosodni ezért ennek alapján elképzelhető, hogy számtalan információt is képes tárolni. A szervezetünk nagy része víz, amiben eddig nem bizonyítottan az állapotunk információja lehet. A víz a víznek információt ad át. A homeopátiás golyócskák, ami leginkább szacharózból és laktózból áll, felületére permetezik ezt a többszörösen hígított és energetizált oldatot.

Nagy előnye a homeopátiának, hogy túladagolni nem lehet, mellékhatások nincsenek (azok is szedhetik, akiknél egyéb szerek nem megengedettek, mint pl. csecsemők, terhesek, kismamák, kisgyermekek) Szelíd gyógymód. Fontos viszont kihangsúlyozni, hogy súlyosabb betegségekben csak kiegészítő terápiaként alkalmazható (vannak kivételek). Gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatók. Több lehetőséget ad a szervezet gyógyító intelligenciájának. teljesen más mechanizmusok által hat (információ) amit még nem ismerünk és bizonyítani sem tudunk. A bizonyítékokon alapuló orvoslás nagy kérdőjele a homaopátia, aminek sok ellenzője, de sok pártolója is van.

Vannak monokomponensű készítmények. Ezek műanyag hengerekben levő golyócskák (80 db golyó) különböző hígítással 5ch, 9ch, 45ch, 30ch. Az 5 ch például azt jelenti, hogy az őstinktúrát (növényi állati, ásványi alkoholos oldatok) 100 szorosára hígítják, majd dinamizálják ez 1ch, majd ezt 5x megismételve elérjük az 5ch-t. Vannak komplex készítmények, melyben több homeopátiás szer van egy vivőanyagra (tabletta, granula) impregnálva.

A gyártás során, miután a többszörös hígítások és dinamizálások megtörténtek, a hordozóra impregnálják az oldatot (semleges golyócska v. granula.).

Nélkülözhetetlen a hatásos kezeléshez homeopata orvossal konzultálni, aki a betegre, illetve egyénre szabott homeopátiás gyógyszereket ír fel. Megkülönböztetünk általános alkati és tüneti szereket. Enyhébb betegségeknél a gyógyszerész is adhat homeopátiás tanácsot a beteg részére. Fontos a használat során, hogy a golyócskák bevétele előtt és után fél órával alkoholt, illetve mentolt tartalmazó anyagot nem szabad fogyasztani (ellenkező esetben a szer hatástalan). A golyócskákat ugyanis el kell szopogatni és az a nyálkahártyáról szívódik fel. Több homeopátiás szert is lehet együtt alkalmazni (ezt a homeopata orvos általában Így is rendeli), illetve más egyéb gyógyszerrel is lehet alkalmazni, mert az nem befolyásolja más gyógyszerek hatását.

Kezdetben 200 homeopátiás szer volt, ma meghaladja a 3000-et ezek száma. Napjainkban dinamikusan fejlődő ággá vált a homeopátia (ami a kvantumfizika fejlődésével és a hétköznapjainkba történő adaptálásával válhat majd érthetővé, bizonyíthatóvá…vagy nem).